Waarom je nu voor shiatsu zou kiezen
Shiatsu laat je zakken in je lichaam In een maatschappij, tijd en cultuur waarin we steeds meer in ons hoofd zijn gaan leven, blijken meer mensen dan ooit ziek te worden en het leven niet meer aan te kunnen. Enerzijds is de druk nog nooit zo hoog geweest. Anderzijds zijn we nog nooit zo ver verwijderd geweest van onze kern, van onze natuur. Shiatsu toont de weg van het lichaam, waarin we leren “zakken” en ons lichaam weer aandacht geven door lichaamsbewustzijn te ontwikkelen en te voelen waar het eventueel pijn doet. Cliënten zeggen regelmatig: “Ik wist niet dat ik daar zo stijf was.” Of : “Ik besefte niet dat het zo vast zat.” Door hun fysieke grenzen weer te voelen, leren ze ook om die grenzen beter te bewaken, sneller aan te geven en beter voor zichzelf te zorgen.
Shiatsu is een Japanse massage vorm die werkt met diepgaande, loodrechte druk op het lichaam (letterlijk: shi (vinger) en atsu (druk)). De behandelaar oefent druk uit op bepaalde zones en punten en brengt zo de energie in het lichaam van de ontvanger in beweging. Doordat de energie wordt gestimuleerd, kan er een nieuwe, gezondere balans gevonden worden vanuit de persoon zelf. Hoe vaak zeggen we niet: “Ik heb geen energie!”? Wat we meestal merken in een shiatsu sessie is dat mensen wel energie hebben in hun lichaam, maar dat deze ergens vastzit of niet gelijkmatig stroomt in alle delen. Zoveel moderne ziektebeelden (zoals chronisch vermoeidheidssyndroom, burn-out, depressie, fybromyalgie) hebben te maken met een “tekort aan energie”. Wat als we de energie in het lichaam kunnen opsporen en weer aan het stromen brengen? Wel, dat is de basis van shiatsu.
Shiatsu kijkt holistisch
Als de energie in de energiebanen, of meridianen, niet goed stroomt, ontstaan er blokkades en dit kan volgens de Oosterse filosofie effect hebben niet alleen op de fysieke laag, maar ook op de emotionele en mentale aspecten van de persoon. Gezondheid wordt dus holistisch bekeken. Het lichaam als één geheel en ook de verschillende aspecten van een persoon (fysiek, mentaal, emotioneel en zelfs spiritueel) als één geheel. Onlangs kwam er een jong meisje voor het eerst in mijn praktijk ruimte. Door haar situatie wordt ze ondersteund door verschillende mensen: een psycholoog, een psychiater, een osteopaat, een kinesist, verschillende artsen en specialisten. Na nog geen half uur, zei ze: “Ik heb het gevoel dat in dit kamertje alle delen van mezelf mogen samen komen.” Na gedurende een periode van 3 maanden enkele sessies shiatsu ontvangen te hebben, vertelde ze me: “Ik heb het gevoel dat ik mezelf heb terug gevonden”. Wat een geschenk om daar als behandelaar getuige van te mogen zijn. En dit is een van de vele kleine mirakels die we soms op de mat mogen ervaren.
Shiatsu is preventief
De Oosterse filosofie die aan de oorsprong ligt van shiatsu, komt grotendeels voort uit de Tao Te Ching, en de Oude geschriften uit China, zoals de boeken van de Gele Keizer. In het China van die tijd was het de gewoonte dat als mensen naar een meester gingen voor hun gezondheid, ze daarvoor betaalden. Maar als diezelfde persoon ziek werkt, en diezelfde meester opzocht, dan was de sessie gratis. Want dan had de meester zijn werk niet voldoende gedaan. De Oosterse gezondheidszorg wil dus in de eerste plaats preventief zijn. Ze kan daarom mee een antwoord bieden in onze maatschappij op de hoge ziektekost en lange wachtlijsten.
Mirakels op de mat
Zo maakt shiatsu de weg weer open vanuit het hoofd naar het hart en de buik, zodat die drie grote energie centra weer kunnen samenwerken en in evenwicht komen, in plaats van geleid worden enkel vanuit het hoofd. Shiatsu is daarom ook een pad van (weer leren) voelen, van aanraken en (aan)geraakt worden. De huidige psychiatrie is er van overtuigd dat we menselijk contact en aanraking nodig hebben om weer tot onszelf te komen en te genezen van de ziektes van deze tijd. Het contact met een ander mens kan ons openen om het contact met onszelf van daaruit te herstellen. We worden gevoeld, gezien en gehoord. Door aandacht en verstilling gebeurt het wel vaker dat er op de mat kleine mirakels gebeuren. “Ik voel mezelf weer.” “Ik ben veel rustiger.” “Dankjewel, ik voel terug energie.” “De sessie heeft me terug zin en vreugde gegeven.”
Wil je zelf ook ervaren wat de impact is van die Japanse tools? Wij laten je graag kennismaken met enkele eenvoudige oefeningen die je gemakkelijk kunt toepassen en waarbij je direct effect zal ervaren. Voor jouw klein mirakel bij jouw thuis.
Heling gebeurt in het lichaam
Volgens de Oosterse filosofie is 90 tot 95% van de oorzaken van ziekte te wijten aan geblokkeerde emotie. Dit wilt zeggen: energie die in beweging wilt zijn (e-motie van movere, bewegen) die vast zit. Emotionele blokkades dus. Door op de energiebanen te werken, kunnen die weggeduwde emoties aangeraakt worden en weer vrij stromen. Dat hoeft helemaal niet dramatisch te zijn. Het kan via een kleine beweging van het lichaam, een zucht of een traan langs de wang. En daarna is er weer meer ruimte, een gevoel van opluchting en bevrijding. Heling gebeurt niet in ons hoofd. Ons hoofd kan inzichten brengen en toelaten. Heling gebeurt in ons lichaam.
Shiatsu bij trauma verwerking
Ondertussen kennen we in het Westen het effect van trauma, en het belang van het herstel van het zenuwstelsel om aan traumaverwerking te kunnen doen. We weten ook dat trauma is opgeslagen in het lichaam (The Body Keeps The Score, Bessel van der Kolk). In de Japanse bronnen wordt er niet naar trauma aldus verwezen, maar wordt wel de werking van shiatsu op het parasympatisch zenuwstelsel benoemd. De aard van de aanraking en van het contact brengen een reactie in het lichaam teweeg die het parasympatisch zenuwstelsel activeert: de client ervaart meer ontspanning, de ademhaling en hartslag komen tot rust, de spijsvertering en het herstellend vermogen van het lichaam komen op gang. Door de link met het zenuwstelsel, blijkt shiatsu in de praktijk ook een effectieve tool bij traumaverwerking.
Shiatsu brengt vreugde en opent je hart
Ikzelf ben nu meer dan twintig jaar bezig als shiatsu beoefenaar en nog steeds voel ik me dankbaar en vereerd voor de eenvoud en tegelijkertijd de diepgang die het me brengt en die ik mag doorgeven. Mijn hart wordt er blij van, want het gaat om de essentie van het Leven: de verbinding van mens tot mens.
Annelies en Ronny
Iyashi, Centrum voor Heling in Heverlee
Comments